Hvad er Risiciene ved Ketokuren 🥑

Er keto egentlig farligt, er et fair spørgsmål at stille sig selv. De populære slankekure kommer og går i både online og offline medier som eksempelvis aviserne og hos de forskellige online influencers som bliver mere og mere populære at få råd fra hvis man kigger på de sociale medier.

Jeg håber dog du vil lytte lidt til mig her på siden. Hvem spørger du mig måske? Mit navn er Kim Larsen og for 21 år siden valgte jeg at uddanne mig til kostvejleder, fordi jeg gerne ville hjælpe både min datter og min kone, da de begge havde svært epilepsi og medicinen gav lige så mange problemer som den gjorde godt.

Det som vi kender som keto i dag er nemlig en af de eneste medicinfri behandlingsformer til epilepsi. For at svare på om ketokuren er sikker bliver vi nødt til at kigge lidt nærmere på hvad en keto kur egentlig er.

Hvad er en keto diæt?

Direkte adspurgt om hvad en keto kur er, så stillede jeg Sofie Lykke det samme spørgsmål. Hun er også uddannet kostvejleder og synes hendes svar er simpelt og let at forstå:

Sofie Lykke: "Keto bruges primært til at håndtere anfald hos børn med epilepsi. Forskning i kostens effektivitet til behandling af fedme og diabetes har vist, at diæten også her har stor effektivitet. Dog kan den ketogene diæt, som har vundet stor popularitet i de sidste mange år være ekstremt streng og svær at vedligeholde over længere perioder for nogle mennesker som ikke kan give slip på sukker og kulhydrater".

Hvad er ketose?

Ketose som eksperterne peger på som grunden til keto kurens effektivitet er en metabolisk tilpasning, der gør det muligt for din krop at overleve i en periode med hungersnød. Det lyder farligt, men dette er faktisk en god ting da din krop nedbryder ketonstoffer som en form for brændstof som leveren producerer fra fedt, i stedet for sukker eller glukose fra dine kulhydrater i maden.

For at opnå ketose kræver det, at din kost som du indtager består af ca. 75 procent fedt kalorier, sammenlignet med de sædvanlige 20-35 procent fra en almindelig europæisk kostplan.

Den kræver også, at 5 procent af kalorierne kommer fra kulhydrater, hvilket svarer til ca. 20-50 gram om dagen, og 15 procent af kalorierne fra protein. Ifølge Sofie Lykke tager det omkring 72 timer for ketose at indtræffe. Det er derfor virkelig en "alt eller intet" type diæt.

Dem, der følger en keto livsstil bør spise mad som:

  • Fed fisk

  • Æg

  • Mælkeprodukter

  • Kød

  • Smør

  • Olier

  • Nødder

  • Frø og grøntsager med lavt kulhydratindhold.

"Fedtbomber" som usødet chokolade eller kokosolie kan hjælpe folk med at nå deres daglige mål for fedtindtag. Keto-venlige fødevarer som rødt kød og nødder kan være dyre. Dagligvare produkter som keto-kaffe og andre supplerende produkter er både dyre og unødvendige.

Er keto diæten sund?

Med min erfaring som kostvejleder gennem over 20 år hvor keto har været mit fokus så er der ingen tvivl om at keto diæten kan resultere i større vægttab og et lavere blodsukker, men det er en hurtig løsning for mange mennesker.

Ofte er den ikke bæredygtig for alle, da det kan være svært at undvære sukker og kulhydrater. Nogle gange kan klienter tage på i vægt efter en kortere periode med keto, dog taber de fleste som følger kuren i 4-8 uger mere end de tager på efter endt slankekur.

Keto er lige så sund som mange andre diæter og jeg anbefaler altid at konsultere din praktiserende læge, før du starter en ny diæt.

Hvad er farerne ved keto kur?

Hvis du tager medicin for diabetes, der forårsager lavt blodsukker, kan det være nødvendigt at justere den medicin inden for få dage. Der findes hjerte-sunde fedtkilder, men hvis man ikke er velinformeret om hjerte-sunde fedtkilder, så kan man indtage for meget mættet fedt, hvilket øger risikoen for hjertesygdomme.

Hvad er farerne ved keto.

Er en ketogen kost sikker?

Keto diæten kan i få tilfælde forårsage lavt blodtryk, nyresten, forstoppelse, næringsmangel og øget risiko for hjertesygdomme. Strikte diæter som keto kan også føre til social isolation eller forstyrret spiseadfærd. Keto er ikke sikkert for dem med tilstande, der involverer deres bugspytkirtel, lever, skjoldbruskkirtel eller galdeblære.

Nye folk på keto kan også opleve det, der kaldes for "keto-influenza" med symptomer som mavesmerter, svimmelhed, nedsat energi og humørsvingninger forårsaget af kroppens tilpasning til ketose.

Disse er dog som regel midlertidige ulemper eller fejl i udførelsen af selve keto kuren.

Er keto diæten dårlig for dig?

Nej, alle slankekure og kostplaner har fordele og ulemper og det samme gælder for keto. Diæten begrænser for eksempel frisk frugt og nogle typer grøntsager, fuldkorn og fedtfattige mejeriprodukter, som også kan hjælpe med langsigtet vægttab og generel sundhed.

Der er ikke én diæt, der er god for alle, så diskuter fordele og ulemper med din læge, og sørg for, at du er sikker i dit valg af diæt.

Forbrænde fedt med en sund keto plan

En af de gode ting ved keto er, at du ikke behøver at tælle kalorier, point eller makronæringsstoffer - alt, hvad du skal holde styr på, er dine netto kulhydrater. Men hvis du gerne vil undgå de ubehagelige symptomer på keto influenza og holde din krop fungerende, som den skal, så bør du inkludere masser af fødevarer, der er rige på magnesium som eksempelvis mandler, spinat og peanutsmør.

Fødevarer med et højt indhold af kalium som eksempelvis laks, avocado og bladgrøntsager er også vigtige. Dette er også vigtigt at sikre sig, at du får nok fiber, hvilket kan være vanskeligt at opnå, når du skærer ting som fuldkorn, kartofler og frugt ud af din daglige madlavning.

Din trang til mange kulhydrater vil være intens

Under opstartsfasen af min egen keto diæt var mine cravings virkeligt intense. Og de stoppede først rigtigt efter 4 måneder på kuren. Jeg længtes efter kulhydratrige fødevarer og jeg har altid elsket pomfritter, frugt og varmt brød.

Jeg længtes også efter ting, som jeg egentlig ikke rigtig kan lide eller spiser regelmæssigt. Specifikt fik jeg lyst til gammeldags donuts og surt-sødt-slik. Jeg kan ikke forklare dette fænomen, men jeg er ikke den eneste som har oplevet dette.

Desuden kan begrænsning af fødevarer få dig til at få lyst til dem endnu mere. Så at drømme om kulhydrater gav mening, da jeg ikke rigtig spiste dem på keto. Jeg forsøgte endda at lave lav kulhydrat-versioner af mine yndlingsretter, men de var bare ikke det samme - zoodles vil aldrig være pasta, og blomkål vil aldrig være brød.

Denne artikel er om alle de værste ulemper som kan ske på keto men sådan er det jo med næsten alle slankekure og dette glemmer folk tit. Jeg har nu været på keto diæten i snart 20 år uden break og uden problemer. Der findes tusindvis af lækre keto webopskrifter og måder hvorpå du kan gøre ketokuren meget lettere for dig selv.

Der er ingen som siger det skal være din livsstil. Du kan bruge keto som et midlertidigt redskab til vægttab og sundhed.

Kostvejleder Kim Larsen har lavet denne guide om hvor sikker keto kuren er.

Artikel sidst opdateret den 2 Februarr 2024 - Kim Larsen.