Keto kan hjælpe dig med dine PCOS symptomer 🥑

Hvis du lever med polycystisk ovariesyndrom også bedre kendt som PCOS/PCO og spekulerer du måske på, om kostændringer kan hjælpe med at lindre nogle af dine symptomer, så er dette helt sikkert artiklen for dig.

Ligesom type 2-diabetes er PCOS karakteriseret ved insulinresistens ⁠hvor din krop ikke reagerer helt korrekt på insulin hormonet, som hjælper med at regulere blodsukkerniveauet og fedtlagring hos mennesker.

Hvis du ikke ved hvem jeg er så er mit navn Kim Larsen og gennem min praksis som kostvejleder i over 20 år har jeg haft rigtigt mange kvinder som har kæmpet med PCOS. Ikke alle kan hjælpes med en keto diæt men det er helt sikkert forsøget værd.

Hjælper keto mod PCOS symptomer?

Da en keto diæt med lavt kulhydratindhold og højt fedtindhold ofte anbefales som en måde, at forbedre insulinresistens hos mennesker som døjer med type 2-diabetes, så kan denne kosttype også give nogle fordele for personer med PCO.

I Danmark kalder vi det for både PCO og PCOS men begge ord er betegnelsen for polycystisk ovariesyndrom så der er ingen forskel på de to navne. Denne artikel gennemgår fordelene og ulemperne hvis du overvejer at bruge en ketogen diæt til at afhjælpe med dine til PCOS-symptomer.

Hvad er PCOS og PCO

PCOS er en almindelig hormonel tilstand, der menes at påvirke hver tiende kvinde i deres fødedygtige år. Denne problematiske tilstand hos kvinder påvirker deres hormonniveauer og stofskifte. PCOS er en af de største årsager til infertilitet hos kvinder i både Danmark og udlandet.

Lær hvordan en keto diæt kan hjælpe dig med dine PCOS symptomer.

forhøjet mandligt kønshormon

Tilstanden kan dog behandles i de fleste tilfælde med ordentlig lægehjælp. Den nøjagtige årsag til PCOS er ukendt, men det menes, at en række faktorer kan bidrage til denne tilstand i kroppen hos kvinder.

Disse faktorer omfatter inflammation i kroppen og en ubalance af hormoner som insulin og testosteron. Selvom kvinder naturligt skaber og har brug for testosteron, då kan kvinder med PCOS have niveauer, der er højere end forventet.

Symptomer på PCO og PCOS

Symptomer på PCOS inkluderer:

  • Fedme, vægtøgning eller svært ved at tabe sig.

  • Øget hårvækst og overdreven kropsbehåring, såsom i ansigtet og på hagen.

  • Uregelmæssig menstruation eller slet ingen menstruation

  • Du får pludseligt tyndere hår.

  • Hudændringer, såsom acne, mørke pletter og hudmærker.

PCOS tilstanden styres normalt gennem en kombination af medicin og livsstilsændringer med hjælp fra en læge som har erfaring med problemet.

Generelt anbefales det kvinden, at få professionel hjælp til at få lavet en kostplan med henblik på vægttab designet til kvinder med PCO, da det kan hjælpe med at forbedre insulinresistens og fremme hormonbalancen hos personen.

Hvad er forskellen på PCO og PCOS

Der er ingen forskel på PCOS og PCO og tilstanden er forårsaget af hormonelle ubalancer hos kvinder. Det kan forårsage infertilitet, uregelmæssig menstruation eller vægtøgning. Du kan håndtere tilstanden gennem medicin og livsstilsændringer.

Hvordan påvirker en keto kur din PCOS

På en keto kur med et højt fedtindhold er dit kulhydratindtag betydeligt reduceret, hvilket tvinger kroppen ind i en tilstand af ketose ⁠hvor du forbrænder fedt i stedet for kulhydrater til energi.

På en ketogen diæt som også bruges som behandlingsform til epilepsi reducerer du dit kulhydratindtag til mindre end 50 gram kulhydrater om dagen.

Forskere har fundet ud af, at de forskellige typer af keto diæter kan forbedre insulinfølsomheden og hjælpe folk med at balancere sulthormoner og fremme vægttab hos personer med fedme og type 2 diabetes.

En håndfuld nyere undersøgelser har også undersøgt virkningerne af forskellige ketogene diæter på kvinder med PCOS.

Kostændringer som behandlingsform til Insulinresistens

Insulinresistens menes at bidrage til udviklingen af PCOS. Hormonet insulin hjælper med at regulere blodsukkerniveauet ved at transportere glukose fra blodet ind i cellerne hos mennesker, hvor det kan bruges til energi eller opbevares til senere brug.

Men mennesker med insulinresistens har en tendens til at have forhøjede blodsukker og insulin niveauer, fordi deres krop kompenserer for insulinresistensen ved at producere mere insulin.

Insulinresistens opstår, når dine celler i kroppen holder op med at reagere korrekt på insulin, hvilket øger blodsukkerniveauet og dermed resulterer i, at bugspytkirtlen producerer for meget insulin.

Fordi insulin også er ansvarlig for fedtlagring i kroppen hos mennesker, så er høje insulinniveauer og insulin-resistens også forbundet med at tage på i vægt og fedme. Når insulinresistens ikke styres, kan det føre til type 2-diabetes.

Keto kan hjælpe med, at forbedre insulinfølsomheden

I en nyere 12-ugers undersøgelse af 14 kvinder med PCOS resulterede en keto kur med fokus på et indhold af vegetabilske fødevarer såsom grøntsager med lavt kulhydratindhold i et signifikant lavere blodsukker- og insulin niveauer, samt en bedre insulinresistens score hos kvinderne i undersøgelsen.

Dette indikerer højere insulinfølsomhed (link til kilde).

I en anden undersøgelse af 18 kvinder med PCOS, leverdysfunktion og fedme problemer modtog deltagerne enten en konventionel receptpligtig medicin eller indtog en ketogen diæt i 12 uger.

Forskere fandt ud af, at gruppen af kvinder som fulgte en ketogen diæt oplevede betydelige forbedringer i deres blodsukker niveauer, hvilket tyder på en forbedring af insulinfølsomheden ⁠selvom denne undersøgelse ikke målte insulin- eller insulinresistens scoren hos kvinderne.

Endelig er der en anden 45-dages undersøgelse af 17 kvinder med fedme og PCOS som viste, at en kostplan baseret på keto principperne reducerede det gennemsnitlige blodsukkerniveau med 10 mg/dL og det gennemsnitlige insulinniveau med næsten 13 mikro-IE/ml.

Kvindernes insulinresistens score, som afspejler øget insulinfølsomhed, blev også forbedret hos alle deltagerne.

Kort sagt bekræfter denne nyere forskning, at en ketogen diæt kan væsentligt forbedre PCOS symptomer hos kvinder takket være diætens effektive insulinregulering hos mennesker.

Positive effekter fra diæten hos kvinder med PCOS

Disse samme undersøgelser bemærkede også betydelige forbedringer i vægt, hormonniveauer, leverfunktion, blodlipider, menstruation regelmæssighed og fertilitet.

I en af de nævnte 12-ugers undersøgelser tabte deltagerne i gennemsnit næsten 9 kg. Derudover oplevede de betydelige forbedringer i triglycerid- og kolesterol niveauer sammen med en reduktion af deres testosteron.

Hvis vi kigger på det andet 12 ugers studie i PCOS hvor kvinderne nævnt ovenfor også kæmpede med fedme og fedtlever havde 6 af de 7 deltagere som var placeret i keto diæt gruppen ingen tegn på fedtleversygdom ved afslutningen af undersøgelsen. Desuden oplevede disse deltagere et betydeligt vægttab.

I den nævnte 45-dages undersøgelse tabte deltagerne i gennemsnit 9 kg og reducerede deres fedtmasse og talje-hofte-forhold betydeligt. Derudover faldt deres testosteron niveauer, triglycerid, totale kolesterol og LDL kolesterol, mens deres HDL kolesterol steg.

Hvad mere er, at i løbet af denne undersøgelse fik 5 af de 17 deltagere deres menstruation tilbage efter ikke at have haft en i flere år og 12 af kvinderne rapporterede forbedret regelmæssighed i deres menstruation og 5 kvinder blev gravide efter mange tidligere mislykkede forsøg.

Der er dog behov for større undersøgelser med længere varighed for, at lære mere om de langsigtede virkninger af keto som behandlingsform til kvinder med PCOS.

Nøglepunkter fra disse PCOS undersøgelser

Nogle af de nyere men mindre forsknings undersøgelser indikerer, at keto diæten kan hjælpe kvinder med PCOS ved, at forbedre deres insulinresistens.

Undersøgelserne viser, at denne type kostplan fremmer:

  • Vægttab hos de kvindelige deltagere i undersøgelserne

  • Forbedret hormon balance hos kvinder som følger en keto diæt

  • Regelmæssig menstruation hos flere af deltagerne i undersøgelserne

Som minimum kan man sige, at resultaterne indtil videre fra disse forsknings undersøgelser tegner godt for kvinder med PCOS symptomer. Derudover viser undersøgelser også at periodisk faste kan hjælpe mod symptomerne.

Ulemper ved en ketogen diæt hos kvinder med PCOS

Der kan være nogle ulemper eller udfordringer ved keto diæten for kvinder som kæmper med PCOS.

I nogle undersøgelser har forskere fundet ud af, at en keto kur øger kolesterolniveauet. Dette kan være en bekymring for nogle mennesker, især dem, der allerede har et højt kolesteroltal.

Derudover viser keto kuren sig, at være meget restriktiv, så diæten kan være svær, at følge for mange mennesker. På keto skal du undgå brød, pasta, ris, korn, kartofler, de fleste frugter og andre fødevarer med højt sukker og kulhydrater.

Hvis du beslutter dig for at prøve keto til at styre din PCOS, så skal du sørge for at arbejde tæt sammen med din læge eller sundhedsplejerske og gerne personer som har erfaring med keto , så de nøje kan overvåge dine fremskridt.

En mindre restriktiv low carb diæt kan tilbyde lignende fordele for personer med PCOS, mens den er lettere følge på lang sigt end en streng keto diæt.

Faktisk er lignende resultater blevet observeret ved brug af mindre restriktive kostmønstre, som for eksempel en middelhavsdiæt med få kulhydrater. Hvis du gerne vil lære mere om hvad du kan spise på keto så kig i bloggen som er bleveret opdateret med nye artikler så du kan komme godt fra start på kuren.

Bør du afprøve keto kuren hvis du har PCOS

Fordi PCOS er karakteriseret ved tilstandens insulinresistens, så kan keto diæten hjælpe med dig med at håndtere din PCOS, da diæten kan forbedre din insulinfølsomhed.

Derudover har forskere fundet ud af, at keto-diæten hjælper kvinder med PCOS med at tabe sig, forbedre deres balance af kønshormoner, reducere triglycerid- og kolesterol niveauer, samt normalisere kvindernes menstruationscyklusser og dermed forbedre deres fertilitet.

Men keto forbliver en meget restriktiv diæt for de fleste typer livsstile, så ved at hoppe af og på diæten i tide og utide kan du faktisk modarbejde dig selv. Du bør derfor afprøve diæten over en længere periode i samråd med din læge.

Min anbefaling som uddannet diætist er, at du bruger diæten som et redskab hvis du har PCOS for, at se om diæten kan hjælpe dig med, at blive gravid derefter kan du beslutte om keto livsstilen er noget for dig.

Derudover er der behov for mere forskning i fordelene og ulemperne af keto når du har PCOS.

Uanset hvad, kan det give nogle fordele for din PCOS-styringen hvis du laver nogle kostændringer og fokusere på mad med et lavere indhold af kulhydrater, som du kan holde dig til gennem en længere periode.

Kim Larsen har i samarbejde med kostvejleder Sofie Lykke lavet denne guide om PCOS.

Artikel sidst opdateret den 28 Oktober 2023.